Cozonac cu nuca si vanilie

Cozonac cu nuca si vanilie
Autor:
Vlad C.
4/3/2022
2 ore 45 minute
Dificultate
Cozonac cu nuca si vanilie
Ingrediente

Ingrediente:

  • 2 kg de faina;
  • 100 g de drojdie;
  • 800 g de zahar;
  • 1 l de lapte;
  • vanilie;
  • 200 ml de ulei;
  • 12 oua;
  • coaja rasa de la 2 lamai;
  • 1 esenta de rom;
  • un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutura:

  • 6-8 bucati de rahat;
  • 4 linguri de cacao;
  • nuca macinata.
Mod de preparare

In primul rand, tine cont ca aceste cantitati de ingrediente sunt pentru a obtine 6 cozonaci, asa ca, daca vrei mai putini, nu uita sa ajustezi gramajele.Faina trebuie cernuta de 2-3 ori, pana cand devine foarte fina.

Apoi, prepara o maia amestecand drojdia, 4 linguri de faina si 100 de mililitri de lapte.Incalzeste putin laptele ramas si dizolva in el 700 de grame de zahar si vanilia. Urmatorul pas este separarea galbenusurilor de albusuri. In recipientul in care se afla faina, adauga, treptat, maiaua din drojdie, laptele in care ai dizolvat vanilia si galbenusurile, continuand sa amesteci.

Pune si uleiul, mai framanta compozitia aproximativ 5 minute si apoi las-o la dospit pentru circa o ora.Intr-un alt vas, bate albusurile cu praful de sare si cu coaja de lamaie, apoi pune peste acestea nuca macinata, cele 100 de grame de zahar ramase, cele 4 linguri de cacao si esenta de rom.Cand aluatul a crescut, imparte-l in 6 bucati egale. Intinde, pe rand, foile de aluat si pune peste ele umplutura de nuca, dar si bucatile de rahat. Ruleaza-le, stropeste-le cu apa, indulceste-le cu zahar prin presarare si apoi pune-le in tavi.

Mai asteapta aproximativ jumatate de ora pentru ca aluatul sa mai creasca, apoi introdu cozonacii la cuptor.

Dupa aproximativ 45 de minute, poti scoate cozonacii si te poti pregati deja sa ii degusti.

Sfaturi pentru o rețetă perfectă

Indiferent de sortimentul pe care il vei gati pentru sarbatori, un lucru este sigur: vrei sa obtii niste cozonaci pufosi, gustosi, bine rumeniti si aromati. Ca sa reusesti, ar fi bine sa tii cont de urmatoarele:

⦁    nu folosi ingrediente reci, ci doar la temperatura camerei;
⦁    asigura-te ca este cald in bucatarie cand prepari aluatul, dar si in incaperea in care il vei lasa la dospit;
⦁    pentru maiaua din drojdie, foloseste lapte caldut - nu rece, nu fierbine;
⦁    alege lapte gras si proaspat;
⦁    adauga o lingura de smantana sau de untura in aluat, pentru a mari continutul de grasime din acesta;
⦁    foloseste doar faina cernuta, adaug-o treptat si framanta bine pana cand este integrata in totalitate in compozitie;
⦁    adauga putin lapte fierbinte peste nuca, inainte de a prepara umplutura;
⦁    nu deschide cuptorul in primele 20 de minute de coacere.

Cozonacii se numara printre cele mai iubite bunatati si, desi este nevoie sa investesti ceva timp si rabdare in prepararea lor, efortul merita cu siguranta, mai ales cand vei vedea incantarea de pe fetele musafirilor si ale copiilor cand vor gusta din ceea ce tu ai pregatit.